Al het nieuws van 2018:

 

16-12-2018: NK Dammen jeugdteams
Het pupillen team van damclub Denk en Zet uit Culemborg is bij het Nederland Kampioenschap voor jeugd teams in Ochten op een 6e plaats geëindigd. De vier spelers waren Alijn Kuijer, Albert Cramer, Willemijn Verhoef en Simon Harmsma. Vooral Simon was goed op dreef met zeven overwinningen en een remise.
Het welpen team eindigde op de 9e plaats. Het team met Jeroen van Keulen, Kenny Wang, Lennart Koppelman en Guyano de Vries speelden maar liefst elf partijen waarbij vooral de score van Kenny (12 punten) opviel.

08-12-2018: Nipte overwinning voor Denk en Zet
Ondanks een karrevracht aan winstkansen voor Denk en Zet stond er na een spannende dammiddag een nipte 11-9 overwinning tegen Witte van Moort uit Westerhaar op het scorebord. Lees hier het verslag van deze wedstrijd.

10-11-2018: Denk en Zet haalt uit in Hoogeveen
De dammers van Denk en Zet mochten na een lange dag met een klinkende 15-5 overwinning vanuit Hoogeveen terug keren naar Culemborg. Met vijf overwinningen, vijf remises en geen enkele nederlaag was het voor de Denk en Zet 1 spelers een geslaagde damdag. Lees hier het verslag van deze wedstrijd.

05-11-2018: Twee keer zilver voor Simon Harmsma op WK dammen !!!
Lees hier de dagelijkse verslagen van Tjeerd en de damprestaties van Simon en het NK jeugdteam op het wereldkampioenschap voor de jeugd (Simon speelt bij de pupillen = mini-cadets).
- Dag 8, prijsuitrijking en terugreis
- Twee keer zilver voor Simon
- Verslag dag 7, Simon 2e op WK !!
- Verslag dag 6 (vrijdag)
- Verslag dag 5 (donderdag), Simon 2e bij sneldammen !
- Verslag dag 4 (woensdag)
-
Verslag dag 3 (dinsdag)
- Verslag dag 2 (maandag)
- Verslag dag 0 en 1 (zaterdag en zondag)
Bekijk hier de  eindstand en de partijen van het WK minicadets 2018 op toernooibase.


27-10-2018: Denk en zet verliest nipt de klassieker tegen Huissen
Lees hier het verslag van deze wedstrijd.

13-10-2018: Denk en Zet te sterk voor WSDV Wageningen
Denk en Zet is ook na de 3e ronde van de competitie in de ereklasse dammen nog ongeslagen. In Wageningen werd het tegen WSDV 8-12. Lees hier verder het verslag van deze spannende wedstrijd.


29-0-2018: Simon gehuldigd
Voorafgaand aan de wedstrijden van DeZ 1 en Dez 2 tegen DES Lunteren 1 en 2 werd Simon nog in het zonnetje gezet vanwege zijn mooie resultaten op het EK minicadets. Een derde plaats in het reguliere tempo en een eerste plaats bij de blitz dat moest eerst gevierd worden natuurlijk. In de westrijd tegen DES Lunteren haalde Simon een belangrijk punt voor de 11-9 overwinning.

15-09-2018: Denk en Zet start met gelijkspel
Denk en Zet is de damcompetitie in de ereklasse begonnen met een gelijkspel in Gouda tegen Damlust. Denk en Zet zag veel spelers eind vorig seizoen vertrekken, maar daar kwamen ook weer een aantal sterke spelers voor terug. Lees hier verder het verslag van deze spannende 10-10.


10-08-2018: Simon Harmsma derde bij EK minicadets

In Vilnius (Litouwen) werd het EK dammen voor de jeugd gehouden. Culemborger Simon Harmsma speelde een heel goed toernooi. Simon werd derde in het EK kampioenschap voor pupillen. Lees hier het verslag van het EK pupillen.
Ook werd er rapid (30 minuten) en blitz partijen (10 minuten) gespeeld. Bij de blitz partijen werd Simon met een fantastische eindsprint kampioen !!
Lees hier het verslag van de rapid en blitz partijen.


15-7-2018: Simon Harmsma Brons bij het NK Aspiranten.
Na een week dammen in Doetinchem is de Culemborger Simon Harmsma er in geslaagd om de derde prijs te bemachtigen bij het Nederlands Kampioenschap Aspiranten (tot 16 jaar). Een zeer goede prestatie na zijn tweede plaats bij het NK Pupillen (tot 14 jaar), eerder dit jaar in Den Haag. Lees hier het verslag.

10-06-2018: Simon Harmsma Nederlands kampioen sneldammen pupillen !!
In denksportcentrum den Hommel in Utrecht wordt er ieder jaar door zo'n 180 dammers gestreden om de prijzen bij het Nederlands kampioenschap sneldammen. In acht categorieën worden de prijzen verdeeld. Bij de Pupillen (spelers tot 14 jaar) is Simon Harmsma, lid van Denk en Zet Culemborg, afgetekend eerste geworden. Lees hier het verslag.


25-05-2018: Privacy statement Denk en Zet Culemborg
Op 25 mei is de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. Deze geldt voor de gehele Europese Unie. Ook voor sportverenigingen heeft dit consequenties. Daarom staat er nu een privacy statement op de website. Het bestuur van Denk en Zet zal ook op andere gebieden nog stappen ondernemen om de privacy van de leden nog beter te kunnen waarborgen.

20-05-2018: Alexei Ovsyanko en Alyne Goerres Nederlands Kampioen Benjamins
Alexei Ovsyanko en Alyne Goerres zijn in de raadszaal van het Culemborgs stadhuis Open Nederlands Kampioen dammen bij de Benjamins geworden. Alexei van Brainsport Eindhoven was bij de jongens een klasse apart. Hij won al zijn 9 wedstrijden en bleef clubgenoot Alex Poliakov drie punten voor.  Alyne van Ontspanning Aldeboarn deed nauwelijks onder voor Alexei. Zij speelde alleen remise tegen Lise Knoop uit Julianadorp en won haar acht andere wedstrijden.
Wethouder Sidali van de gemeente Culemborg had de eer om na afloop alle prijzen te mogen uitreiken. De extra prijs voor de beste Culemborgse deelnemer ging naar Luuk Kastenberg. In de laatste ronde troefde hij concurrent Borre Beukema af. Luuk kreeg de speciale Culemborg 700 trofee. In totaal deden er acht jonge dammers uit Culemborg mee.
Lees hier verder het verslag en bekijk de foto's van het NK Benjanins in Culemborg.

11-05-2018: 9e NK Benjamins in Culemborg
Al weer voor de 9e keer organiseert damvereniging Denk en Zet Culemborg het Open NK Benjamins. De allerjongste damjeugd van Nederland gaat op 19 mei in Culemborg de strijd met elkaar aan om te laten zien wie de beste is. Met 25 deelnemers Kunnen we ook dit jaar weer een mooi kampioenschap verwachten. Culemborg viert dit jaar dat het 700 jaar geleden stadsrechten kreeg. Daarom mogen we dit jaar dit kampioenschap spelen in de raadszaal van het mooie stadhuis van Culemborg. Daar zijn we als organisatie heel blij mee. Download hier het programmaboekje

10-05-2017: Simon Harmsma tweede van Nederland
Begin mei is in Den Haag het Nederlands Kampioenschap dammen voor pupillen (tot 14 jaar) gehouden. Twee spelers van Denk en Culemborg deden hier aan mee: Simon Harmsma en Alijn Kuijer.
Simon is vorig jaar kampioen geworden en is dus titelverdediger. De verwachting was dat het een tweestrijd zou worden tussen Simon en Emre Hageman uit Scheveningen en dit bleek ook zo te zijn.
Lees hier verder het verslag.

 

 

 

27-4-2018: Henk Stoop Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg speldde op koningsdag bij Henk Stoop (62) de versierselen op als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Henk werd Ridder vanwege zijn verdiensten gedurende enkele decennia in de damsport. Het begon in 1977 toen Henk betrokken was bij de oprichting van het Internationaal Kampioenschap in Brunssum, waar hij nog altijd bij de organisatie betrokken is.
Na zijn verhuizing in 1986 naar Culemborg kwam Henk bij damvereniging Denk en Zet waar hij als jeugdtrainer het initiatief nam voor de Damschool Culemborg, de eerste in Nederland. In 1992 werd de gedecoreerde bestuurslid bij Denk en Zet. Als speler maakte Henk in 2011 naam met de geslaagde aanval op het record duurdammen; hij bracht het op 59 uur.

Henk was ook de drijvende kracht achter de successen van Denk en Zet dat enkele keren met haar tiental landskampioen werd. Ook met de jeugd waren er veel successen zoals enkele keren een wereldtitel. Na zijn 40-jarige periode als jeugddamleider was er in 2014 voor Henk een jubileumtoernooi met 135 deelnemers én zijn benoeming tot Lid van Verdienste van de Koninklijke Nederlandse Dambond.
Henk, door KNDB-voorzitter Ebbo de Jong een unieke persoonlijkheid genoemd, werd geprezen om zijn tomeloze inzet. Dat deed hij in Culemborg, binnen de Gelderse Dambond, de KNDB en ook internationaal. De gedecoreerde werd ook toegesproken door zijn oudste broer Frans, een vertegenwoordiger van de plaatselijke Go-club en DeZ voorzitter Robert-Jan van den Akker.


20-02-2018: DeZ wint van DES Lunteren in Jan van der Zwan cup
In de eerste ronde van de Jan van der Zwan Cup, oftewel de Gelderse beker, heeft titelverdediger Denk en Zet Culemborg gewonnen van DES Lunteren 1.
Jean Marc Ndjofang speelde een flankspelaanval tegen en kon op tijd de trein naar huis pakken toen zijn tegenstander een enorme bok schoot en daardoor Jean Marc een schijf won. Tjeerd Harmsma had ook een makkelijke avond na een 3-om-3 naar dam. Deze dam werd wel helemaal opgesloten maar Tjeerd had zo'n overwicht op het bord dat er van enig serieus tegenspel geen sprake meer was. Voor de liefhebbers, bekijk de curieuze eindstand...
Henk Ruesink bereikte niet zoveel tegen het centrum van de Luntenaar totdat hij in het late middenspel kon overschakelen naar een stand waarin hij beide vleugels onder controle had. Michel had door een zetje naar remise kunnen afwikkelen maar zag dit niet en werd een zet later zelf het slachtoffer van een combinatie.
Pieter Steijlen kwam na een onvoltooide hekstelling tot wat terreinvoordeel tegen junior Johan Top. In tijdnood wist Pieter behendig alle zetjes te omzeilen maar het eindspel was niet meer te winnen. Een prima overwinning derhalve. De volgende ronde is over 3 weken.

17-02-2018: DeZ 2 handhaaft zich in de eerste klasse KNDB.
Het tweede team won nipt met 11-9 van Rivierendammers en wist zich door dit resultaat met 8 punten uit 11 wedstrijden te handhaven in de Eerste klasse.
DeZ 1 had een mindere dag. In een stugge wedstrijd in Westerhaar tegen Witte van Moort heeft Denk werd een nipt, met 11-9, verloren.  Lees hier het verslag van het eerste tiental.

03-02-2018: Denk en Zet 1 gelijk tegen CTD Arnhem
Na een spannende dammiddag tussen de eerste teams van Denk en Zet Culemborg en CTD Arnhem stond er een gelijkspel op het scorebord.  Ook de tweede teams streden tegen elkaar en daar trokken de Culemborgers in het degradatieduel aan het langste eind met 14-6. Lees hier het verslag van het eerste tiental waarin Krijn van Drie en Albert Middelkoop verdienstelijk invielen.

20-01-2018:
Denk en Zet komt er niet aan te pas tegen koploper Van Stigt Thans
De dammers uit Culemborg en omstreken kwamen er niet aan te pas in Schiedam. Het gemis van de Grootmeesters Pim Meurs en Jean Marc Ndjofang was duidelijk. Nadat de kruiddampen waren opgetrokken stonden er vier nullen op het scorebord en zes remises. Lees hier het verslag van het eerste tiental.

06-01-2018: Denk en Zet 1 uit de race
De dammers van Denk en Zet hebben voor de 2e keer dit seizoen verloren, en opnieuw met het kleinst mogelijke verschil. In Culemborg werd het 9-11 voor Hijken DTC.
Vooraf was duidelijk dat op de meeste borden de spelers aan elkaar gewaagd waren. Dat kwam ook in de uitslagen tot uitdrukking, op liefst negen borden eindigde de partij in remise.
Oud wereldkampioen
Harm Wiersma maakte voor Hijken DTC het verschil. De Fries kreeg in klassiek spel steeds meer voordeel tegen Sven Winkel. In een stand met ieder nog acht schijven was het pleit beslecht.  

06-01-2018: Denk en Zet 2 gelijk tegen Raes Maastricht
Ondanks dat op het laatste moment twee invallers moesten worden opgeroepen wist Denk en Zet 2 een belangrijk 10-10 gelijkspel te scoren tegen het op papier sterkere Raes Maastricht. De Culemborgers hadden lange tijd zelfs zicht op meer. Tegenover drie nederlagen stonden ook drie overwinningen, en wel van Simon Harmsma, Krijn van Drie en Ebbo de Jong. Remises waren er voor Ed Kok, Henk Stoop, Jan Riesthuis en Kumar Mangal.