damvereniging Denk en Zet Culemborg

 

04-01-2020: Degelijke overwinning Denk en Zet (12-8)

Met 2 winstpartijen en 8 remises was Denk en Zet Culemborg duidelijk te sterk voor Constant Charlois Rotterdam. Op geen enkel bord kwamen de Culemborgers in gevaar, sterker nog, er waren nog wel meer kansen op winstpartijen.
Dik de Voogd hield vakkundig Grootmeester Macadou Ndiaye in bedwang. De Grootmeesters Kees Thijssen en Martijn van IJzendoorn kwamen ook tot remise.
Simon Harmsma haalde een damzetje uit tegen Bart de Vos maar die ging er weer af met een gelijke stand. Simon kwam nog ver maar wel remise.
Na een spannende opening vervlakte de partij tussen Bas Messemaker en Damien Aligna met een gelijkwaardige remise als uitslag. Dit gebeurde eigenlijk ook bij Paul Oudshoorn tegen Job Arts, alsook bij Boudewijn Derkx tegen Berke Yiggiturk.
John van den Borst wist niet veel te bereiken tegen invaller Ramdew Jahani maar wist wel een goed eindspel te forceren en dat ook nog eens vakkundig af te maken.
Op voorsprong dus.
Na een half-open Klassieke partij kwam Tjeerd Harmsma behoorlijk opzetten tegen Memet Yoney, het eindspel was echter niet te winnen. Dezelfde opening en opzet had Pieter Steijlen tegen Patrick Stork, ook hier was het 4-om-2 eindspel net niet te winnen voor Pieter.
Als slotakkoord wist Jean Marc Ndjofang te winnen van Radjes Balkaran. Dat ging niet zonder slag of stoot. Na een offer van de Rotterdammer leek de overgebleven 6-om-6 remise maar Jean Marc kwam tot winst door een eindspelmotief.
Een degelijke overwinning.

21-12-2019: Denk en Zet wint voor de de derde keer achter elkaar met nipte cijfers (11-9)

In de thuiswedstrijd tegen MTB uit Hoogeveen werd er wederom met minimale cijfers gewonnen. 
Pim Meurs wist als eerste twee punten binnen te tikken toen zijn tegenstander Nick Waterink in een standaard combinatie tuinde. 
Vervolgens haperde de motor bij Culemborg. Tjeerd speelde een flankopening tegen Klaas Hendrik Leijenaar. Na enig aftasten verdwenen beide aanvallen van het bord en ontstond er laveerspel. Hierin werd het evenwicht nooit echt verbroken waarna snel tot een puntendeling werd besloten. (3-1). 
Bas Messemaker speelde razendsnel tegen de Poolse Natalia Sadovska. Opeens stond het bord in vuur en vlam en terecht benutte Bas zijn tijd om de beste voortzetting te vinden. Via een geforceerd verloop kwam er een grote ruil op het bord waarna de meeste muziek uit de stand was. Snel daarna werd de vrede getekend (4-2). 
John van den Borst maakte voor het eerst dit seizoen weer deel uit van het team, tot vrede van velen. In Zainal Palmans trof hij een degelijke tegenstander. In de opening werd er geflirt met een Roozenburg waarna er uiteindelijk klassiek achtige contouren op het bord kwamen. Langzaam maar zeker kreeg John hier het beste van het spel. In een lastige stand vond Zainal de juiste verdediging waarna een remise-combinatie het einde van de partij inluidde (5-3). 

Paul Oudshoorn kreeg aantrekkelijk spel tegen Rik Hakvoort. In de opening kwam er een actieve randschijf op het bord waarna Paul zich een stuk behendiger dan Rik toonde. Er werden meerdere winsten gemist alvorens Rik in een zetje trapte. Het afspel bleek lastiger dan gedacht en in de partij leidde dat tot een gelijkwaardige puntendeling (6-4).
Simon Harmsma speelde net zoals vorig jaar tegen Maarten Wichgers. Nu was het een spannende Roozenburg partij waarin werd overgegaan in een Drost offer. Nadat Simon een beslissend zetje overzag kreeg Maarten het beste van het spel en moesten alle zeilen worden bijgezet. In de partij dwong Maarten wel schijfwinst af, maar wist Simon toch op de been te blijven. (7-5). 
Njdofang kreeg goed aanvalspel tegen Keita Desmet. In het middenspel liet hij echter een grote ruil toe waarna er vooral veel terreinvoordeel overbleef. Uiteindelijk leidde dit tot een dunne aanvalsstand met allerlei kansen. Het eindspel dat in de partij ontstond bood geen winstkansen (8-6). 
Dik de Voogd speelde tegen de Jeugdige Wouter Sosjef. Na een Keller opening kreeg Dik veelbelovend omsingelingspel waarin meerdere winstkansen langs kwamen. Uiteindelijk kwam Wouter langzaam terug in de wedstrijd en kreeg misschien zelfs prettiger spel. Het evenwicht werd echter niet verbroken waarna ook hier remise het logische resultaat was (9-7).
Kees Thijssen kreeg voordelig spel tegen Maikel Palmans. In een dunne stand zocht Maikel zijn toevlucht tot een vernuftig dubbeloffer. Toen Kees hier niet accuraat op reageerde werd dit feilloos naar een gelijkwaardige remise gespeeld. Bij een correct vervolg had Kees zijn tegenstander nog danig kunnen overhoren (10-8).
Boudewijn speelde een aantrekkelijke partij tegen Martijn Vissers waarin uiteindelijk kansen voor beiden aanwezig waren in het aanval vs omsingelingspel. In tijdnood werden geen fouten gemaakt waardoor een afwikkeling tot een gelijkwaardige remise leidde. (11-9) 

Na de jaarwisseling gaan we voor de 4e 11-9 in successie. 
Fijne dagen! 


07-12-2019: Denk en Zet wint weer (nipt)

Zaterdag tegen vijf uur konden de dammers van Denk en Zet Culemborg opgelucht ademhalen, met een krappe 9-11 overwinning in Tilburg blijft het team op de 2e plaats staan in de Ereklasse en zijn ze nog steeds in de race voor een podiumplaats.
Op vele borden waren de Culemborgers in het voordeel maar uiteindelijk vielen er maar 2 winstpartijen te noteren. Bas Messemaker won na een goede opening een schijf tegen Ad de Hoon, die ging terecht nog lang door maar kon verlies niet voorkomen. Boudewijn Derkx kreeg mooi spel tegen Jimmy Depaepe. Via de flank en het centrum werd de Belg overrompeld en langzaam maar zeker overspeeld.

Er was ook een verliespartij. Simon Harmsma kon goed mee met het klassieke spel van Martijn de Leeuw maar koos een verkeerd plan in het middenspel. Het eindspel ging uiteindelijk verloren.
Tjeerd Harmsma tegen Hein de Cokere, Pim Meurs tegen Rik Verboon en Jean Marc tegen Jasper Daems, waren alle drie redelijk gelijkwaardige remises.

Kees Thijssen tegen Toine Brouwers kwam na een offer erg ver maar won net niet. Datzelfde overkwam Paul Oudshoorn tegen Anastase Leclerc, flink voordeel maar geen gewonnen eindspel.
Na een spannende partij leek Dik de Voogd veel voordeel te hebben tegen Koos van Amerongen maar ook dat verwaterde naar remise. Uladzislau Valjuk ging lang door in het eindspel tegen Thijs van de Broek maar ondanks 2 dammen was ook hier een gelijkspel de juiste uitslag.

Over 2 weken komen de dammers uit Hoogeveen op bezoek in Culemborg, weer een kans op een ruime overwinning.


24-11-2019: Nipte overwinning Denk en Zet Culemborg

Tegen DUO, het Achterhoekse team, werd door de dammers van Denk en Zet Culemborg een benauwde 11-9 overwinning gehaald. 
De eerste winstpartij kwam op naam van Uladzislau Valjuk die na een theoretische opening Dinant Spieker wegspeelde. (2-0) Daarna 3 remises. Boudewijn Derkx kreeg geen vat op het spel van Gerrit Wassink na een half-open klassieke opzet. (3-1) Tjeerd Harmsma kreeg wel wat druk tegen Coen Donders maar die wist van geen wijken. (4-2)

Kees Thijssen, net terug van de Curaçao Open, kwam niet door de granieten verdediging van Maarten Linssen. (5-3)
DUO deed wat terug door een mooie overwinning van Leopold Sekongo tegen Paul Oudshoorn. Na een opbouwfout van Paul werd hij in het flankspel compleet in de tang genomen en dat kostte een schijf en de partij. (5-5)

Pieter Steijlen kreeg veel terreinvoordeel tegen Gep Leeflang maar het eindspel was remise. (6-6)
Jean Marc Ndjofang had erg veel moeite met het optimistische spel van jeugdspeler Tom Rinner maar in het middenspel werd dan toch duidelijk wie de baas was op het bord en wikkelde jean Marc af naar een gewonnen eindspel. (8-6)

De stand werd weer gelijk doordat Simon Harmsma niet de juiste overgang naar het eindspel koos tegen de sterkste DUO speler Jochem Zweerink. (8-8)
Bas Messemaker had de hele partij voordeel tegen Henk Hoekman maar ondanks 2 dammen was het eindspel niet gewonnen. (9-9)
Ook Pim Meurs kreeg duidelijk voordeel tegen Bert Woolschot maar of het eindspel echt gewonnen was daar waren de aanwezige experts het niet over eens. In de partij wist Pim in ieder geval wel de juiste opstelling te vinden en won. En zo een nipte 11-9 overwinning binnen te slepen.

Door dit resultaat staan de Culemborgers nog steeds op de tweede plaats in de Ereklasse.

 

9-11-2019: Denk en Zet gelijk in topper tegen van Stigt Thans

De topper tussen Denk en Zet Culemborg en van Stigt Thans uit Schiedam eindigde, net als vorig seizoen, in een gelijkspel. De spanning was voelbaar toen iets voor 12 uur de opstellingen werden vrijgegeven. De Culemborgers waren niet ontevreden en zagen kleine kansen.

Een kansbord was voor Bas Messemaker tegen Frits Luteijn en dat was terecht. Via een mooie flankaanval kwam Bas heel goed te staan en na een grote fout kon Frits even later opgeven. Een mooie start.

Vier super Grootmeesters kwamen tegen elkaar uit in Kees Thijssen - Rob Clerc en Jean Marc Ndjofang - Anatoli Gantwarg, na een spannende strijd kwamen er toch de twee verwachte puntendelingen uitrollen. Er liepen nog een paar Grootmeesters rond. 

Aan Schiedamse kant Vadim Wirny (remise tegen Pieter Steijlen, die eerst goed stond maar later zwaar moest verdedigen), Ron Heusdens (die tegen Dik de Voogd na een alles of niets partij met de schrik vrijkwam) en Hein Meijer (die via Klassiek spel na een lang eindspel wist te winnen van Simon Harmsma).

De Culemborgse Grootmeester Pim Meurs kwam wel tot voordeel tegen Jeroen Kos maar meer dan een remise eindspel zat er niet in.

Uladzislau Valjuk tegen Casper Remeijer was een correcte vlotte remise.
Aan de hoogste borden kwamen Boudewijn Derkx (tegen Anton van Berkel) en Paul Oudshoorn (tegen Jitse Slump) in zwaar weer terecht. Gelukkig konden ze allebei vluchten in een slecht maar wel houdbaar eindspel. Remise dus.

Al met al kunnen de spelers van Denk en Zet niet ontevreden zijn met een gelijkspel tegen zo'n sterk team en draaien we nog steeds mee in de top van het klassement.

 

19-10-2019: Denk en Zet wint opnieuw ruim

Denk en Zet Culemborg heeft ook in de tweede ronde van de Nationale Ereklasse met ruim verschil gewonnen, dit keer was CTD uit Arnhem het slachtoffer.
Het begon al met het bekend maken van de opstellingen, door omstandigheden waren de gasten uit Arnhem maar met negen spelers. En zo stonden de Culemborgers op papier al met 2-0 voor. Heel snel stond het echter al weer gelijk. Simon Harmsma verkeek zich lelijk op de opening van Henk Grotenhuis ten Harkel en kwam al snel zeer bedenkelijk te staan. Even later betekende schijfverlies ook al snel partij verlies. (2-2)

Paul Oudshoorn kreeg een mooi centrum van invaller Amriet Balradj en kon wat later de korte vleugel van zijn tegenstander leegplukken. Uiteindelijk liep Paul zo door die vleugel naar dam en kon afronden met een mooie 6 klapper. (4-2) Ook Pieter Steijlen kon zijn partij tegen Peter Kort bekronen met een leuke damzet. (6-2)

Vanwege een vakantietrip naar Portugal van de basisspelers Pim Meurs en Boudewijn Derkx kwamen vandaag Henk Ruesink en Tjeerd Harmsma voor Denk en Zet achter de borden. Henk trof de sterkste speler van CTD, Frerik Andriessen. Vanuit een spannende opening met een hoge randschijf nam Frerik een combinatie die uiteindelijk wel schijfwinst opleverde maar met compensatie voor Henk. Helaas door een foutje in een dunne stand gingen alsnog de punten naar Frerik. (6-4)

Tjeerd Harmsma kreeg tegen Wim van Dongen van uit het Klassiek mooi spel met een korte vleugel opsluiting. Wim verdedigde zich goed en wist zich nog naar een eindspel te wurmen waar hij alsnog een blunder maakte en daardoor de winst aan Tjeerd schonk. (8-4)
Kees Thijssen zat aan de goede kant van het bord tegen Leo Aliar die na een slagwisseling vlak na de opening met een kromme vleugel bleef zitten. Toch was het allemaal binnen de remise grenzen ware het niet dat Leo bij het uitvoeren van een vermeende remise combinatie pardoes naar het verkeerde veld sloeg en door de vangstelling van Kees een paar zetten later kon opgeven. (10-4)

De enige remise partij van deze match kwam op naam van Bas Messemaker. Dat ging niet zo soepel tegen de sterke Bart Terwel die nog zeer gevaarlijk kwam opzetten. Toch remise. (11-5)

Jean Marc Ndjofang ging vol in de aanval tegen Hin Wong en kwam vrijwel gewonnen te staan maar werd toen verrast door een combinatie die beide spelers op
dam bracht. Doordat zijn tegenstander het eindspel niet goed behandelde kon Jean Marc weer een winstpartij bijschrijven. (13-5)
Het slotakkoord was voor Uladzislau Valjuk die de hele partij drukspel had tegen Erik van der Weerdhof. Uiteindelijk sloeg de aanval door en won het eindspel soepel. Eindstand 15-5.

Over 3 weken staat de topper tegen van Stigt Thans op het programma.
05-10-2019: Denk en Zet (Culemborg) verslaat Denk en Zet (Westerhaar)

Het begon al goed, we kwamen aan en Bas bleek al remise te hebben tegen Yuen Wong.  (1-1)
Vervolgens was het wel nog even afwachten of ook Kees en Paul zouden komen opdagen. Dit bleek uiteindelijk toch wel het geval. We waren toen al wel twintig minuten aan het schuiven.

Vlad Valjuk speelde een degelijk centrum tegen de immer snel spelende Marino Barkel: structuur versus tempi. Geen van beiden maakten een fout, dus er werd vrij snel tot remise besloten (2-2).

Paul zat tegen invaller Edwin Twiest die weinig zin had in een leuke pot. Paul moest toezien hoe de schijven gedecideerd in het doosje werden gelegd met remise als resultaat (3-3).

Pim zat tegen de sterke Odin Mol, die gezien de partijopzet veel respect voor zijn tegenstander bleek te hebben. Vrij snel werden de klassieke structuren zichtbaar. Pim probeerde onder tijdsdruk zijn tegenstander het nog lastig te maken, maar die vond de enige remiseafwikkeling (4-4).

Simon zat tegen de sterkste opponent van Westerhaar, GMI Andrej Kalmakov. In een klassieke stand had Simon een Tsjizjov-kanon opgebouwd, en hij leek het in middenspel moeilijk te krijgen. Hij kwam echter nooit echt in gevaar met een gelijkspel als mooi resultaat (5-5).

Dik speelde tegen de degelijk spelende Herman Hilberink. In een klassiekachtige partij deed Hilberink wat dubieuze zetten waardoor hij met een achtergebleven schijf bleef zitten. Vrij snel kwam hij vast te lopen. Dik won snel (5-7).

Pieter had een scherpe Roozenburgachtige opening tegen Gerbrand Hessing. Hessing wilde de aanval inzetten, maar had veel tijd nodig. De aanval kwam nooit echt door en Pieter kreeg in een dunne stand een winnende opsluiting (5-9).

Boudewijn kreeg snel een aanval tegen Peter Hoopman. Hoopman koos niet de scherpste voortzetting en besloot na 15 zetten aan de noodrem te trekken. Boudewijn kon nog wel buigen over voordeel, maar het was te weinig om serieus kansen te krijgen. Die kreeg hij dan ook niet (6-10).

Ndjofang speelde tegen Jan van Dijk, die altijd wel voor spannend spel is. In een spannend middenspel kwam een decorwisseling tot stand met groot voordeel voor Ndjofang. Onder tijdsdruk wist hij dit secuur tot winst te voeren (6-12).

Thijssen kwam in een lastige opening terecht tegen Gil Salome, die sterk veld 27 vroegtijdig controleerde. Na een terugruil in het middenspel van Thijssen, koos Salome een verkeerde opbouw. Thijssen kwam steeds beter te staan en won in wederzijdse tijdnood . Een gestolen overwinning aldus Thijssen (6-14)

Prima resultaat voor zo’n eerste ronde.


Het begon al goed, we kwamen aan en Bas bleek al remise te hebben tegen Yuen Wong.  (1-1)
Vervolgens was het wel nog even afwachten of ook Kees en Paul zouden komen opdagen. Dit bleek uiteindelijk toch wel het geval. We waren toen al wel twintig minuten aan het schuiven.

Vlad Valjuk speelde een degelijk centrum tegen de immer snel spelende Marino Barkel: structuur versus tempi. Geen van beiden maakten een fout, dus er werd vrij snel tot remise besloten (2-2).

Paul zat tegen invaller Edwin Twiest die weinig zin had in een leuke pot. Paul moest toezien hoe de schijven gedecideerd in het doosje werden gelegd met remise als resultaat (3-3).

Pim zat tegen de sterke Odin Mol, die gezien de partijopzet veel respect voor zijn tegenstander bleek te hebben. Vrij snel werden de klassieke structuren zichtbaar. Pim probeerde onder tijdsdruk zijn tegenstander het nog lastig te maken, maar die vond de enige remiseafwikkeling (4-4).

Simon zat tegen de sterkste opponent van Westerhaar, GMI Andrej Kalmakov. In een klassieke stand had Simon een Tsjizjov-kanon opgebouwd, en hij leek het in middenspel moeilijk te krijgen. Hij kwam echter nooit echt in gevaar met een gelijkspel als mooi resultaat (5-5).

Dik speelde tegen de degelijk spelende Herman Hilberink. In een klassiekachtige partij deed Hilberink wat dubieuze zetten waardoor hij met een achtergebleven schijf bleef zitten. Vrij snel kwam hij vast te lopen. Dik won snel (5-7).

Pieter had een scherpe Roozenburgachtige opening tegen Gerbrand Hessing. Hessing wilde de aanval inzetten, maar had veel tijd nodig. De aanval kwam nooit echt door en Pieter kreeg in een dunne stand een winnende opsluiting (5-9).

Boudewijn kreeg snel een aanval tegen Peter Hoopman. Hoopman koos niet de scherpste voortzetting en besloot na 15 zetten aan de noodrem te trekken. Boudewijn kon nog wel buigen over voordeel, maar het was te weinig om serieus kansen te krijgen. Die kreeg hij dan ook niet (6-10).

Ndjofang speelde tegen Jan van Dijk, die altijd wel voor spannend spel is. In een spannend middenspel kwam een decorwisseling tot stand met groot voordeel voor Ndjofang. Onder tijdsdruk wist hij dit secuur tot winst te voeren (6-12).

Thijssen kwam in een lastige opening terecht tegen Gil Salome, die sterk veld 27 vroegtijdig controleerde. Na een terugruil in het middenspel van Thijssen, koos Salome een verkeerde opbouw. Thijssen kwam steeds beter te staan en won in wederzijdse tijdnood . Een gestolen overwinning aldus Thijssen (6-14)

Prima resultaat voor zo’n eerste ronde.